Gemiddelde hypotheek steeds hoger. Wat kun je nog als starter?

De gemiddelde hypotheek wordt steeds hoger. Het afgelopen kwartaal kwam het bedrag uit op 287.000 euro. Nog nooit was de gemiddelde hypotheeklening zo hoog. De hypotheekrente blijft daarentegen historisch laag en het woningaanbod wordt steeds kleiner. Dat drijft de prijzen op. De cijfers van onderzoeksbureau IG&H laten zien dat starters het kind van de rekening zijn. Zonder ingrijpen blijft dat ook wel even zo.

Als je het gemiddelde hypotheekbedrag van afgelopen kwartaal wil lenen, dan moet je jaarlijks minstens 59.000 euro verdienen. Voor een starter is dat moeilijk op te brengen. De gemiddelde startershypotheek bedraagt volgens IG&H 232.000 euro, bereikbaar bij een jaarinkomen vanaf 49.200 euro. Het huis dat je met dat bedrag kunt aanschaffen wordt steeds kleiner.

Vissen in dezelfde vijver

Het woningaanbod ten opzichte van een jaar geleden is afgenomen met 26 procent. Steeds meer mensen vissen dus in dezelfde vijver. Appartementen stegen zo het afgelopen jaar gemiddeld 11 procent in prijs. Eengezinswoningen werden in dezelfde periode bijna 7 procent duurder.

Een geschikte woning vinden als je zelf geen huis voor een hoge prijs te verkopen hebt, wordt lastiger. Dat laat zich ook terugzien in de analyse van het onderzoeksbureau. Terwijl het aantal afgesloten hypotheken toeneemt, wordt het aandeel van de starters steeds kleiner. Afgelopen jaar 7 procent minder.

Het wordt niet eenvoudiger

Vanaf 2018 mag je nog maximaal de aankoopwaarde van het huis lenen. Met de gemiddelde startershypotheek van 232.000 euro betekent het dat je ruim 10.000 euro eigen geld mee zult moeten nemen voor de kosten koper. Dit jaar kun je nog een kwart van dat bedrag meefinancieren in je hypotheek. Voor de gemiddelde starter wordt het dus alleen maar lastiger.

Wat kun je nog als je voor het eerst een huis koopt?

Als je bij de bank te weinig hypotheek kunt krijgen om een huis te kopen, dan is de meest voor de hand liggende optie om elders meer te lenen. Bij de reguliere hypotheekverstrekkers zijn je mogelijkheden beperkt, maar met een familiehypotheek kun je eventueel wel een toereikend bedrag lenen. Natuurlijk moeten je ouders of andere familieleden daar wel de mogelijkheden toe hebben.

Lees hier meer over de mogelijkheden van een familiehypotheek.

Een andere oplossing is het verleggen van je focus. In de stad zijn de prijzen veel sneller opgelopen dan in dorpen. Probeer dus ook eens over de grenzen van je stad heen te kijken. Je koopt meer ruimte en je houdt misschien nog wat geld over voor een auto voor je deur zonder parkeervergunning.

Zuinig wonen is meer hypotheek waard

Een andere mogelijkheid is de aankoop van een energiezuinig huis. Als de woning zuinig genoeg is, mag je tot 9.000 euro meer lenen dan je normaal met je inkomen zou kunnen krijgen. Koop je een energieneutraal huis, of maak je het energieneutraal, dan mag je zelfs tot 25.000 euro meer lenen. Voorwaarde is wel dat je inkomen minstens 33.000 bedraagt.

Ga je een eerste huis kopen en wil je weten waar je aan toe bent? We kijken graag met je mee. Loop eens binnen of laat hieronder je gegevens achter voor vrijblijvende afspraak.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

HUISMERK maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie